Hoe werkt een infrarood camerafilter?

Bij infraroodfotografie leg je landschappen vast niet met normale kleuren, maar met infraroodkleuren die normaalgesproken onzichtbaar zijn.

Waarom zien deze foto’s er zo uit?

De negatieve kleuren in de landschappen komen tot stand doordat de camera alleen en uitsluitend de kleuren heeft vastgelegd die in het infraroodbereik van het licht zitten.

Het licht is opgebouwd uit een hele reeks golfslengtes waarvan we slechts een deel kunnen zien:

diagram

De rechter foto is een normale foto, genomen met de normale, zichtbare kleuren. De linkerfoto is genomen in het infraroodbereik.

Hoe krijg je dit voor elkaar?

Om dit te kunnen doen moet je zorgen dat jouw camera

  1. Infraroodlicht kan waarnemen;
  2. Normaal licht blokkeert.

Stap 1: je camera aanpassen

Om met de deur in huis te vallen: om je camera infraroodlicht te laten waarnemen, moet je hem uit elkaar slopen en aanpassen. Dat betekent dus dat je je camera moet opofferen, omdat hij vanaf dan alleen nog maar infraroodfoto’s kan maken. Maar wat ook kan – en wat de meeste mensen doen – is een goedkope, tweedehands spiegelreflexcamera kopen en deze aanpassen.

Alle camera’s zijn namelijkt uitgerust met een ingebouwd infrarood blokkeerfilter (“IR-Cut”). Deze laat normaal licht door, maar houdt infrarood licht tegen. Zonder dit filter zouden al je foto’s een rode waas hebben. Dit filter moet je dus verwijderen uit de camera. Hoe dit moet, verschilt per model, maar hier is op internet van alles over te vinden.

irmod

Stap 2: normaal licht blokkeren

irpass_filterDit is gelukkig makkelijk: hiervoor schroef je een filter op de lens. Dit is in tegenstelling tot het ingebouwde infraroodfilter in de camera, juist een filter dat infrarood wèl doorlaat en normaal licht blokkeert. Dit noem je daarom een “IR-pass” filter.

De ironie is dat in het spraakgebruik wel wordt gesproken over een infraroodfilter, terwijl IR juist niet gefilterd, maar doorgelaten moet worden. Dat is dus het omgekeerde van bijvoorbeeld een UV Camerafilter, die juist UV moet blokkeren.

Resultaat

Als je camera na de modificatie dus IR doorlaat, en het IR-Pass filter blokkeert al het normale licht, kun je dus infraroodfoto’s maken.

Het leuke aan infraroodfotografie is dat doodgewone landschappen er ineens heel anders uitzien. Je hoeft daarom geen wereldreis te maken voor geweldige foto’s: je kunt de meest indrukwekkende landschapsfoto’s gewoon bij jou om de hoek maken.

Geef een reactie